Джезер’я – популярний турецький десерт, що готується шляхом уварювання моркви або зерен гранату. Також зустрічаються його варіації з ківі або з гарбуза. У всіх випадках така східна насолода має казковий смак. Сьогодні ми навчимо вас готувати джезер’я з моркви що відрізняється дуже яскравим та апетитним кольором.

Для цього вам знадобиться досить недорогий набір продуктів. Морква, цукор, горіхи та кокосова стружка — основні компоненти для приготування цих східних ласощів, які можна купити в абсолютно будь-якому магазині.

турецький десерт

Як приготувати джезер’я з моркви?

Під час варіння овочів потрібно бути дуже уважним. Справа в тому, що під кінець приготування морква може швидко пригоріти на дні сотейника або каструльки. Через це радимо дуже активно перемішувати , щоб не допустити цього.

складові:

  • Морква 500 г
  • Цукор 200 г
  • Кокосова стружка 80 г
  • Вода 1 скл.
  • Ванільний цукор 7 г
  • Волоські  горіхи 60 г

Приготування:

  1. Очищаємо моркву. Натираємо її на дрібній тертці. Всипаємо моркву в сотейник. Додаємо цукор. Добре все перемішуємо. Вливаємо до моркви 0,5 скл. чистої води. Знову перемішуємо.
  2. Відправляємо сотейник на плиту, встановивши середнє нагрівання. Всипаємо до моркви ванільний цукор. Все перемішуємо. Варимо моркву, періодично її помішуючи, до випаровування рідини.
    турецький десерт
  3. Подрібнюємо волоські горіхи. Всипаємо їх у поліетиленовий пакет. Подрібнюємо  горіхи качалкою для отримання великої крихти.
  4. Після випаровування всієї рідини із сотейника з морквою вливаємо ще 0,5 скл. води. Варимо все до однорідної густої маси, активно помішуючи. Коли рідина випарується, прибираємо сотейник із плити. Даємо охолонути.
  5. Викладаємо на робочу поверхню великий шматок харчової плівки. Посипаємо її гарно  кокосовою стружкою, не допускаючи  прогалин.
  6. На кокосовий шар викладаємо руками, змоченими водою, охолоджену морквяну масу. Поступово розподіляємо її по стружці, формуючи прямокутний пласт. Посипаємо моркву подрібненими волоськими горіхами, злегка вдавлюючи їх.
    турецький десерт
  7. За допомогою харчової плівки загортаємо все у дуже щільний рулет. Поміщаємо рулет у холодильник на 2 години. Готово!

Потім зніміть обережно   харчову плівку з рулету . Далі розріжте його на невеликі шматочки. Попереджаємо, морква прилипатиме до ножа, тому його слід попередньо змочити водою.