Повітряний калач з маком, горіхами та варенням стане ідеальним варіантом десерту для солодкого  столу. Виглядає така випічка дуже красиво та оригінально. А яка ж  вона ефектна в розрізі!

Цей десерт дозволяє вам не обмежуватися вибором начинки, оскільки ви можете додати горіхи, мак або ягідне варення, щоб створити дивовижно смачні ласощі.

Як приготувати пишний калач з маком, горіхами та вишнею

Щоб вишнева начинка не витекла з випічки вам слід додати кукурудзяний крохмаль до  варення.

Також можна використати трохи охолоджене повидло, щоб воно точно не витікало з калача.

складові:

  • Пшеничне борошно 550 г
  • Яйце 2 шт.
  • Цукор 210 г
  • Ванільний цукор 20 г
  • Дріжджі 20 г
  • Сіль 0,5 ч. л.
  • Молоко 375 мл
  • Вершкове масло 75 г
  • Волоські  горіхи 150 г
  • Сметана 75 г
  • Мак 150 г
  • Вишневе варення 100 г
  • Кукурудзяний крохмаль 1,5 ст. л.

Приготування:

  1. Замішуємо тісто. У маленьку ємність вливаємо 100 мл теплого молока. Розводимо у ньому свіжі дріжджі. Всипаємо 60 г цукру і 20 г пшеничного борошна. Добре все перемішуємо. Залишаємо за кімнатної температури на 15 хвилин.
  2. У велику ємність просіюємо 480 г пшеничного борошна. Всипаємо 10 г ванільного цукру та сіль. Вливаємо дріжджову суміш. Добре перемішуємо. Додаємо яйце та сметану. Знову перемішуємо всі інгредієнти.
  3. Вливаємо 125 мл молока та 45 г розтопленого вершкового масла. Замішуємо руками однорідне тісто. Накриваємо його харчовою плівкою. Забираємо тісто в тепло на 1,5-2 години. За цей час двічі його обминаємо.
    калач
  4. Готуємо 3 види начинки. За допомогою подрібнювача перетворюємо волоські горіхи на крихту. Додаємо до них 50 г звичайного та 5 г ванільного цукру. Вливаємо 70 мл гарячого молока. Ретельно перемішуємо. Залишаємо горіхову начинку на 10 хвилин на кухні.
  5. В окремій ємності з’єднуємо мелений мак із 50 г звичайного та 5 г ванільного цукру. Вливаємо 80 мл гарячого молока. Перемішуємо все і залишаємо мак запарюватися за кімнатної температури, накривши миску кришкою.
  6. У невелику ємність викладаємо вишневе варення. Додаємо до нього кукурудзяний крохмаль. Добре  перемішуємо все.
  7. Розділяємо тісто на 3 рівні частини. Розкочуємо їх у прямокутні пласти. Відступаємо від країв 2 см і на кожну заготовку викладаємо свою начинку (на одну поміщаємо горіхову, на другу – макову, на третю вишневу). Поступово їх розподіляємо.
    калач
  8. Згортаємо все в 3 різні рулети, щільно їх защипуємо. Викладаємо їх поряд один з одним. З одного боку з’єднуємо заготовки і плетемо з них кіску. Скріплюємо другий край. Скручуємо кіску в калач.
  9. Викладаємо отриману заготовку на лист, застелений пергаментом. Беремо скляну банку, розраховану на 500 мл. Змащуємо її дно та боки соняшниковою олією. Поміщаємо банку в отвір калача.
    калач
  10. Готуємо цукрове посипання. Викладаємо в миску 30 г охолодженого вершкового масла, нарізаного шматочками. Додаємо до нього 50 г цукру та таку ж кількість борошна. Перетираємо все руками в дрібну крихту.
  11. Збиваємо яйце. Змащуємо ним калач. Посипаємо його готовою крихтою. Відправляємо лист у розігріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин. Готово!

Обов’язково дочекайтеся, поки калач із начинкою охолоне, а потім теплим наріжте його на порційні шматочки. Найкраще робити це за столом, щоб ваші рідні також змогли насолодитися чудовим виглядом цієї шикарної випічки.