Краківський сирник — традиційний польський десерт, смак якого зумів підкорити гурманів у всьому світі. Ця випічка має дуже ніжну начинку з сиру та розсипчасту основу. Їхнє поєднання  зовсім дивовижне!

Усі витрачені зусилля на приготування краківського сирника варті того. Адже якщо чітко дотримуватися інструкції, десерт вийде дуже смачним. Вам захочеться готувати його знову та знову.

Як приготувати краківський сирник у духовці

Щоб спекти вдалий десерт, дотримуючись пропорцій, зазначених у цьому рецепті, варто взяти жароміцну форму розміром 30 на 20 см. Так ви можете викласти рівномірний шар тіста, акуратно розподіливши його по всьому дну.

складові:

  • Пшеничне борошно 300 г
  • Яйце 4 шт.
  • Сметана 150 г
  • Цукор 180 г
  • Розпушувач 8 г
  • Сіль 2 дрібки
  • Вершкове масло 150 г
  • Родзинки 120 г
  • Сир 500 г
  • Молоко 60 мл
  • Кукурудзяний крохмаль 60 г
  • Ванільний цукор 10 г
  • Цукрова пудра 80 г

Приготування:

  1. У глибоку ємність просіваємо пшеничне борошно. Додаємо 60 г цукру та 1 дрібку  солі. Всипаємо розпушувач. Добре перемішуємо всі сухі інгредієнти.
  2. Охолоджене вершкове масло обвалюємо у пшеничній суміші. Потім натираємо його на великій тертці до сухих інгредієнтів. Перемішуємо все руками до утворення крихти.
  3. Додаємо в отриману масу 1 яйце та 50 г сметани. Замішуємо однорідне тісто. Відокремлюємо його третину і поміщаємо в пакет. Відправляємо менший шматок тіста на 30 хвилин у холодильник.
    сирник
  4. Дно та боки форми для випікання застеляємо пекарським папером. Викладаємо в неї більшу частину тіста . Поступово розподіляємо його по дну форми. Робимо на тісті проколи виделкою та відправляємо його в холодильник.
  5. Готуємо начинку. Заливаємо родзинки теплою водою. Залишаємо його на 10-15 хвилин при кімнатній температурі. Беремо 3 яйця. Відокремлюємо білки від жовтків.
  6. Викладаємо в миску сир. Розтираємо його виделкою. Додаємо до нього жовтки, ванільний та звичайний цукор. Всипаємо кукурудзяний крохмаль і 1 дрібку  солі. Вливаємо молоко. Добре перебиваємо все занурювальним блендером до однорідної маси.
    сирник
  7. Зливаємо із родзинок воду. Просушуємо їх. Додаємо родзинки до сирної начинки. Акуратно все перемішуємо до однорідності.
  8. В окремій ємності збиваємо білки до стійких піків. Поступово додаємо їх до сирної маси, акуратно все перемішуючи. Викладаємо готову начинку у форму на тісто, рівномірно її розподіляючи.
  9. Дістаємо невеликий шматок тіста з холодильника. Обминаємо його руками. Розкочуємо тісто у тонкий прямокутний пласт. Нарізаємо його на смужки товщиною не більше 1 см. Викладаємо їх на начинку сиру, створюючи візерунок.
    сирник
  10. Відправляємо десерт у розігріту до 170 градусів духовку на 50 хвилин, у процесі випікання її не відчиняємо.
  11. Готуємо глазур. Всипаємо в ємність цукрову пудру. Додаємо 100 г сметани. Перемішуємо до однорідності. Поливаємо готовою глазур’ю гарячий сирник, рівномірно її розподіляючи. Залишаємо  на 40 хвилин.

Щоб глазур добре застигла, залиште сирник на кухні мінімум на півгодини. Очікування будуть виправдані. Адже солодка глазур трохи просочить верхній шар тіста, зробивши основу десерту ніжнішою і смачнішою. Приємного чаювання!