Цей торт повністю моя імпровізація. І, маю сказати, вийшла вона дуже вдалою (вибачте за нескромність). Усередині – макові коржі з мінімальною кількістю борошна, змащені карамельним кремом зі згущеним молоком. Зовні – хрумкий мигдаль і багато кокосової стружки.

Готовий торт із карамельним кремом виходить надзвичайно ніжним та повітряним. Якщо немає часу, я розбиваю на пару днів. Спочатку печу бісквітний корж, а наступного дня вже роблю карамельний мус і збираю десерт. Потім торт має постояти у холодильнику ніч. Але, якщо дуже хочеться, можете дегустувати вже за 2–3 години.
готовий торт

Маковий торт з карамельним кремом

  • Яйце 5 штук.
  • Мак 75 г
  • Цукор 100 г
  • Пшеничне борошно 2 ст. л.
  • Крохмаль 1 ст. л.
  • Розпушувач 4 г
  • Ванілін 1 г
  • Лимонний сік 5 мл
  • Сіль 1 дрібка
  • Манка 1,5 ст. л.
  • Вершкове масло 5 г
  • Вершки 300 г
  • Сметана 250 г
  • Згущене молоко варене 200 г
  • Желатин 15 г
  • Вода 30 мл
  • Кокосова стружка за смаком
  • Мигдаль за смаком

Приготування:

  1. Відокремте білки від жовтків. Білки приберіть у холодильник, а жовтки розітріть із 2 ст. л. цукру. Мак залийте окропом і поставте в мікрохвильову піч на 1 хвилину (при максимальній потужності). Дайте готовому маку охолонути, а воду злийте.
  2. У жовтки введіть 2 ст. л. сметани та підготовлений мак. Все перемішайте. Просійте в жовтково-макову масу борошно, крохмаль, розпушувач та ванілін. Перемішайте. Вийде тісто консистенції густої сметани.
    тісто на бісквіт
  3. Тепер підготуйте форму (краще роз’ємну) та виріжте кружок пергаменту на дно. Форму і пергамент змастіть шматочком вершкового масла і посипте манною крупою.
  4. Далі дістаньте з холоду білки, додайте в них краплю лимонного соку та сіль на кінчику ножа. Збийте їх до пишної маси. Потім додайте 50 г цукру та збивайте білки до стійких піків. Введіть готову білкову масу в макове тісто, акуратно перемішуючи знизу нагору.
  5. Вилийте тісто у форму та поставте в заздалегідь розігріту до 175 градусів духовку. Випікайте корж 35 хвилин (орієнтуйтеся по своїй духовці). Готовий бісквіт дістаньте з форми на решітку, зніміть пергамент, остудіть і накрийте рушничком. Розріжте корж на 3 частини.
  6. Збийте охолоджені вершки. Додайте варене згущене молоко і знову збийте. Потім введіть сметану, збийте, а в кінці влийте заздалегідь замочений желатин. Збийте все ще раз.
    крем для торта
  7. У форму перед цим потрібно покласти один корж, боки форми викласти кулінарною стрічкою. На корж вилийте третину мусу, накрийте наступним коржем, далі третину мусу і корж. І наприкінці останню третину мусу.

Торт можете прикрасити кокосовою стружкою або  улюбленими горішками. За бажанням можете приготувати домашню шоколадну глазур.