Цей торт повністю моя імпровізація. І, маю сказати, вийшла вона дуже вдалою (вибачте за нескромність). Усередині – макові коржі з мінімальною кількістю борошна, змащені карамельним кремом зі згущеним молоком. Зовні – хрумкий мигдаль і багато кокосової стружки.
Готовий торт із карамельним кремом виходить надзвичайно ніжним та повітряним. Якщо немає часу, я розбиваю на пару днів. Спочатку печу бісквітний корж, а наступного дня вже роблю карамельний мус і збираю десерт. Потім торт має постояти у холодильнику ніч. Але, якщо дуже хочеться, можете дегустувати вже за 2–3 години.
Маковий торт з карамельним кремом
- Яйце 5 штук.
- Мак 75 г
- Цукор 100 г
- Пшеничне борошно 2 ст. л.
- Крохмаль 1 ст. л.
- Розпушувач 4 г
- Ванілін 1 г
- Лимонний сік 5 мл
- Сіль 1 дрібка
- Манка 1,5 ст. л.
- Вершкове масло 5 г
- Вершки 300 г
- Сметана 250 г
- Згущене молоко варене 200 г
- Желатин 15 г
- Вода 30 мл
- Кокосова стружка за смаком
- Мигдаль за смаком
Приготування:
- Відокремте білки від жовтків. Білки приберіть у холодильник, а жовтки розітріть із 2 ст. л. цукру. Мак залийте окропом і поставте в мікрохвильову піч на 1 хвилину (при максимальній потужності). Дайте готовому маку охолонути, а воду злийте.
- У жовтки введіть 2 ст. л. сметани та підготовлений мак. Все перемішайте. Просійте в жовтково-макову масу борошно, крохмаль, розпушувач та ванілін. Перемішайте. Вийде тісто консистенції густої сметани.
- Тепер підготуйте форму (краще роз’ємну) та виріжте кружок пергаменту на дно. Форму і пергамент змастіть шматочком вершкового масла і посипте манною крупою.
- Далі дістаньте з холоду білки, додайте в них краплю лимонного соку та сіль на кінчику ножа. Збийте їх до пишної маси. Потім додайте 50 г цукру та збивайте білки до стійких піків. Введіть готову білкову масу в макове тісто, акуратно перемішуючи знизу нагору.
- Вилийте тісто у форму та поставте в заздалегідь розігріту до 175 градусів духовку. Випікайте корж 35 хвилин (орієнтуйтеся по своїй духовці). Готовий бісквіт дістаньте з форми на решітку, зніміть пергамент, остудіть і накрийте рушничком. Розріжте корж на 3 частини.
- Збийте охолоджені вершки. Додайте варене згущене молоко і знову збийте. Потім введіть сметану, збийте, а в кінці влийте заздалегідь замочений желатин. Збийте все ще раз.
- У форму перед цим потрібно покласти один корж, боки форми викласти кулінарною стрічкою. На корж вилийте третину мусу, накрийте наступним коржем, далі третину мусу і корж. І наприкінці останню третину мусу.
Торт можете прикрасити кокосовою стружкою або улюбленими горішками. За бажанням можете приготувати домашню шоколадну глазур.