Якщо ви ніколи не пробували український медовик із паленим цукром на Закарпатті, то чому взагалі туди поїхали? : ) Це популярна святкова випічка місцевих жителів, схожа на німецький штолен. Тісто в цьому десерті щільне, високе, дуже пружне і ніжне на дотик, буквально тане у роті. Хочеться навіть спробувати його приготувати самому!

Звісно, ​​це не єдиний десерт, яким відома західноукраїнська кухня. Згадайте лише легендарні солодкі пампушки. Але саме медовиком на Закарпатті пригощаються усю зиму, вмочуючи його в молоко чи запиваючи пиріг узваром. Це фантастично смачно!

Як приготувати український медовик на дріжджах

медовик на дріжджах

Для цієї кількості інгредієнтів рекомендую використовувати форму розміром 20 на 30 см. Пиріг вийде досить великим, на всю сім’ю. Але не поспішайте вигадувати, з ким поділитися шматочком. Знайте, згодом він стає тільки смачнішим.

складові:

  • Цукор 250 г
  • Кава 100 мл
  • Пшеничне борошно 500 г
  • Дріжджі 25 г
  • Мед 250 г
  • Соняшникова олія 4 ст. л.
  • Вершкове масло 50 г
  • Сметана 3 ст. л.
  • Яйце 4 шт.
  • Молоко 150 мл
  • Сіль 2 тріски.
  • Сода 1 ч. л.
  • Лимонний сік 2 ч. л.
  • Коньяк 2 ст. л.
  • Апельсин 1 шт.
  • Кориця 3 ч. л.
  • Кардамон 0,5 ч. л.
  • Мускатний горіх 0,5 ч. л.
  • Бадьян 0,5 ч. л.
  • Гвоздика 0,5 ч. л.
  • Перець запашний 0,5 ч. л.
  • Родзинки 150 г
  • Волоські горіхи 2 ст. л.

Приготування:

  1. Дріжджі розтопіть у теплому молоці. Мед розігрійте у сотейнику з товстим дном,приберіть з вогню У мед віночком вмішайте соду. Маса відразу завирує і збільшиться в об”ємі. Додайте в нього всі прянощі та цедру цілого апельсина.
  2. На сковороді розтопіть 150 г цукру. Коли він потемніє, заберіть сковороду з вогню. У цукор вмішайте тільки зварену каву. Остудіть масу до кімнатної температури. Тим часом яйця збийте зі 100 г цукру до білої пишної маси.медовик палений
  3. До яєчної маси додайте медову суміш, сметану, лимонний сік, сіль, коньяк, рослинне та розм’якшене вершкове масло, дріжджі, розчинений у молоці палений цукор з кавою. Перемішайте.
  4. Поступово в цю масу просійте борошно. Добре вимііть  тісто міксером на низьких обертах. Повинна вийти консистенція густої сметани. Накрийте ємність із тістом плівкою та винесіть на холод на 2–3 дні. Воно стане ще густішим.
  5. Перед випіканням вмішайте в тісто родзинки, які ніч розмочували в алкоголі з апельсиновим соком, та подрібнені горіхи, підсушені на сковороді. Перелийте тісто у форму, вистелену пергаментом.медовик по-українськи
  6. Випікайте медовик спочатку хвилин 40 при 160 градусах, потім близько 20 хвилин при 200 градусах. Наприкінці приготування обов’язково зробіть тест на суху шпажку.

Випічка готова! Її можна подавати до столу того ж вечора або через пару днів. В іншому випадку пиріг стане ще більш насиченим за смаком та ароматним. Галицькі господині іноді просочують медовик водою, розведеною з варенням і коньяком. Так випічка стає соковитішою.