Полтавщина! Цей багатий на історію край знайде чим здивувати навіть найосвіченіших із нас. Місцеві жителі, особливо в селах, ретельно оберігають свої традиції гастрономів і з радістю діляться ними з приїжджими.

Як приготувати картопляні зрази з м’ясом

зрази з м'ясом

Весь секрет смаку цих хрустких картопляних пальчиків криється в їхній начинці. Щоб фарш усередині не був сухим та жорстким, полтавські господині кладуть у нього  овочі та сир.

складові

  • Картопля 1,5 кг
  • Крохмаль 1 ст. л.
  • Яйце 2 шт.
  • Цибуля 2 шт.
  • Печериці 1 кг
  • Фарш із яловичини 300 г
  • Твердий сир 100 г
  • Моцарелла 150 г
  • Панірувальні сухарі 100 г
  • Сіль за смаком
  • Чорний перець (мелений) за смаком

Приготування

  1. Картоплю відваріть у шкірці до готовності у підсоленій воді. Не протикайте її в процесі ножем, щоб м’якоть не просочилася рідиною. Середні картоплини будуть готові за 20 хвилин після закипання води.
  2. Картоплю остудіть, почистіть від шкірки і перетворіть на однорідне пюре. Додайте  до пюре  яйця та крохмаль. Перемішайте. Вручну замісіть пластичне тісто, яке не прилипатиме до долонь.
  3. Замотайте тісто в плівку та відкладіть. Тим часом пасируйте цибулю  на розігрітій олії до м’якості. Потім додайте фарш. Смажте хвилин 10 на середньому вогні, регулярно перемішуючи масу.картопляні зрази з м'ясом
  4. Наріжте гриби і пересипте їх в сковорідку до фаршу з цибулею. Готуйте начинку, часто перемішуючи, до випаровування рідини. Додайте   сіль та перець за смаком. Готову начинку остудіть
  5. Твердий сир натріть на великій тертці, а наріжте моцареллу дрібними шматочками. Вмішайте сир в охолоджену начинку. Картопляне тісто розділіть на 16 однакових шматків.
  6. Скачайте шматочки тіста в кульки, потім придавіть долонею , щоб утворилися   коржики. Всередину коржів помістіть начинку: по 1 ст. л. на коржик. Защипніть краї коржів, формуючи продовгуваті  «пальчики».картопляні зрази з м'ясом та грибами
  7. Обваляйте вироби в панірувальних сухарях і обсмажте з усіх боків на розігрітій олії. Готові зрази перекладіть на тарілку, вистелену паперовою серветкою. Вона вбере зайвий жир.

Картопляні зрази по-полтавськи готові! Завдяки використанню двох видів сиру їх начинка виходить надзвичайно соковитою та ніжною за смаком. Форму виробу тримають бездоганно, адже тісто готується з крохмалем та яйцем. Ось і весь секрет цієї страви!