Полтавщина! Цей багатий на історію край знайде чим здивувати навіть найосвіченіших із нас. Місцеві жителі, особливо в селах, ретельно оберігають свої традиції гастрономів і з радістю діляться ними з приїжджими.
Як приготувати картопляні зрази з м’ясом
Весь секрет смаку цих хрустких картопляних пальчиків криється в їхній начинці. Щоб фарш усередині не був сухим та жорстким, полтавські господині кладуть у нього овочі та сир.
складові
- Картопля 1,5 кг
- Крохмаль 1 ст. л.
- Яйце 2 шт.
- Цибуля 2 шт.
- Печериці 1 кг
- Фарш із яловичини 300 г
- Твердий сир 100 г
- Моцарелла 150 г
- Панірувальні сухарі 100 г
- Сіль за смаком
- Чорний перець (мелений) за смаком
Приготування
- Картоплю відваріть у шкірці до готовності у підсоленій воді. Не протикайте її в процесі ножем, щоб м’якоть не просочилася рідиною. Середні картоплини будуть готові за 20 хвилин після закипання води.
- Картоплю остудіть, почистіть від шкірки і перетворіть на однорідне пюре. Додайте до пюре яйця та крохмаль. Перемішайте. Вручну замісіть пластичне тісто, яке не прилипатиме до долонь.
- Замотайте тісто в плівку та відкладіть. Тим часом пасируйте цибулю на розігрітій олії до м’якості. Потім додайте фарш. Смажте хвилин 10 на середньому вогні, регулярно перемішуючи масу.
- Наріжте гриби і пересипте їх в сковорідку до фаршу з цибулею. Готуйте начинку, часто перемішуючи, до випаровування рідини. Додайте сіль та перець за смаком. Готову начинку остудіть
- Твердий сир натріть на великій тертці, а наріжте моцареллу дрібними шматочками. Вмішайте сир в охолоджену начинку. Картопляне тісто розділіть на 16 однакових шматків.
- Скачайте шматочки тіста в кульки, потім придавіть долонею , щоб утворилися коржики. Всередину коржів помістіть начинку: по 1 ст. л. на коржик. Защипніть краї коржів, формуючи продовгуваті «пальчики».
- Обваляйте вироби в панірувальних сухарях і обсмажте з усіх боків на розігрітій олії. Готові зрази перекладіть на тарілку, вистелену паперовою серветкою. Вона вбере зайвий жир.
Картопляні зрази по-полтавськи готові! Завдяки використанню двох видів сиру їх начинка виходить надзвичайно соковитою та ніжною за смаком. Форму виробу тримають бездоганно, адже тісто готується з крохмалем та яйцем. Ось і весь секрет цієї страви!