Почувши таку назву страви, як «Яблучник» Багато хто відразу ж починає думати про пишну фруктову випічку. Але ця асоціація далека від реальності. Адже раніше так називали картопляну запіканку, приготовлену з м’ясом та грибами. Несподівано, чи не так?

Така гаряча страва відрізняється особливою ситністю. Все завдяки продуктам, що входять до її складу. Погодьтеся, картопля, м’ясний фарш та гриби — одне з найкращих базових поєднань інгредієнтів в основній страві. Це завжди безпрограшний варіант!

Як приготувати картопляну запіканку «Яблучник».

Щоб гаряча страва виглядала ефектно, рекомендуємо перед запіканням зробити на ній  акуратний візерунок. Намалюйте спіраль за допомогою ложки. Переверніть її та зворотним боком зробіть на картопляному пюре малюнок.

складові

  • Картопля 500 г
  • Свинячий фарш 300 г
  • Цибуля 200 г
  • Печериці 80 г
  • Яйце 2 шт.
  • Молоко 3 ст. л.
  • Вершкове масло 20 г
  • Панірувальні сухарі 20 г
  • Сіль за смаком
  • Чорний перець (мелений) за смаком
  • Соняшникова олія 3 ст. л.

Приготування

  1. Очищаємо картоплю. Промиваємо її. Нарізаємо картоплю довільними шматочками. Поміщаємо її в каструлю та заливаємо водою. Варимо картоплю до готовності в трохи підсоленій воді.
  2. Потім зливаємо зайву рідину із каструлі. Додаємо 2 ст. л. молока та вершкове масло. Вбиваємо 1 яйце. Добре все розминаємо до однорідного пюре.
  3. Очищаємо 1 цибулину. Дрібно її нарізаємо. Обсмажуємо цибулю на розігрітій сковороді з олією до напівпрозорості. Додаємо свинячий фарш. Перемішуємо все.
    запіканка
  4. Додаємо до м’яса сіль та чорний мелений перець. Знову перемішуємо. Обсмажуємо фарш протягом 10-12 хвилин, на помірному  вогні.
  5. чистимо цибулину, що залишилася. Нарізаємо її і печериці невеликими шматочками. Обсмажуємо їх на другій сковороді з олією. Готуємо гриби із цибулею протягом 10 хвилин.
  6. Форму для випікання змащуємо розм’якшеним або розтопленим вершковим маслом. Присипаємо її панірувальними сухарями. Викладаємо у форму першим шаром половину від загальної кількості картопляного пюре. Рівняємо його.
    запіканка
  7. Зверху викладаємо свинячий фарш. Поступово його розподіляємо. На м’ясо поміщаємо обсмажені печериці. Потім викладаємо пюре, що залишилося, рівняємо його кулінарною лопаткою.
  8. Робимо на поверхні картоплі візерунок у вигляді спіралі, використовуючи зворотний бік ложки. Потім збиваємо яйце з молоком, що залишилося. Змащуємо отриманою сумішшю пюре.
    запіканка
  9. Розігріваємо духовку до 200 градусів. Відправляємо в неї форму на 30-35 хвилин (до апетитної золотистої скоринки). Готово!

Подавайте «Яблучник», поки він гарячий. Тоді ваші рідні зможуть вдосталь насолодитися настільки ситною та ароматною запіканкою.