Бандуряники – ситна страва закарпатської кухні, основа якої складається з картоплі. Бандуряники – старовина страва, яку готували наші пращури лемки. На діалекті лемків “бандура” – картопля. І бандуряники – це цікава та ситна страва з картоплі, грибів та сиру

Для чого подавати до столу прості деруни, коли можна додати кілька штрихів та презентувати гостям фантастичну страву? Запечіть їх з грибним соусом щоб здивувати своїх близьких.

Як смачно приготувати бандуряники з грибами та сиром

В оригінальному закарпатському рецепті не використовуються печериці. Українські господині додають у соус білі гриби. Безумовно, страва від цього лише виграє, оскільки стає ароматнішою. Але з соусом з шампіньйонів страва виходить бюджетнішою.

складові:

  • Картопля 7 шт.
  • Цибуля 2 шт.
  • Пшеничне борошно 4 ст. л.
  • Сметана 200 г
  • Молоко 200 мл
  • Сіль за смаком
  • Чорний перець (мелений) за смаком
  • Часник 3 зуб.
  • Яйце 1 шт.
  • Вершкове масло 2 ст. л.
  • Печериці 350 г
  • Моцарелла 100 г
  • Соняшникова олія за смаком

Приготування:

  1. Беремо картоплю середнього розміру. Натираємо її на дрібній тертці і злегка віджимаємо. Зливаємо рідину, що виділилася. Очищаємо 1 цибулину. Натираємо її на дрібній тертці.
  2. Очищаємо часник. Подрібнюємо його за допомогою пресу. Додаємо цибулю та часник до натертої картоплі. Вбиваємо до овочів яйце. Додаємо 50 г сметани, 3 ст. л. пшеничне борошно, сіль і чорний мелений перець. Перемішуємо усі інгредієнти до однорідності.
    бандуряники
  3. Розігріваємо сковороду із олією. Обсмажуємо деруни  на середньому вогні до золотистостого кольору  з обох боків.
  4. Готуємо соус. Очищаємо велику цибулину. Нарізаємо її дрібно. Обсмажуємо цибулю до золотистого кольору  на розігрітій сковороді з вершковим маслом.
  5. Нарізаємо печериці тонкими пластинами. Відправляємо їх до цибулі. Добре перемішуємо. Обсмажуємо гриби до випаровування зайвої вологи. Додаємо сіль та чорний перець.
  6. У невеликій ємності з’єднуємо 150 г сметани з молоком до однорідності. Вливаємо 1 ст. л. отриманої суміші до грибів. Додаємо до сковороди 1 ст. л. пшеничного борошна. Активно все перемішуємо.
    бандуряники
  7. Вливаємо до печериць молочну суміш, що залишилася. Ретельно перемішуємо. Тушкуємо  все на помірному вогні протягом 3-4 хвилин.
  8. На дно форми для випікання викладаємо трохи більше половини грибного соусу, рівномірно розподіляючи його. Зверху викладаємо третину дерунів. На кожен дерунчик  поміщаємо по половинці столової ложки грибного соусу. Повторюємо.
  9. Натираємо на великій тертці моцарелу. Присипаємо нею деруни. Відправляємо форму в розігріту до 190 градусів духовку на 15-17 хвилин. Готово!
    бандуряники
Заключний акорд. Промийте під проточною водою трохи свіжої петрушки чи зеленої цибулі. Дрібно наріжте зелень, а потім посипте нею ароматні бандуряники, запечені під сирною шапочкою. Смачного!