Бандуряники – ситна страва закарпатської кухні, основа якої складається з картоплі. Бандуряники – старовина страва, яку готували наші пращури лемки. На діалекті лемків “бандура” – картопля. І бандуряники – це цікава та ситна страва з картоплі, грибів та сиру
Для чого подавати до столу прості деруни, коли можна додати кілька штрихів та презентувати гостям фантастичну страву? Запечіть їх з грибним соусом щоб здивувати своїх близьких.
Як смачно приготувати бандуряники з грибами та сиром
В оригінальному закарпатському рецепті не використовуються печериці. Українські господині додають у соус білі гриби. Безумовно, страва від цього лише виграє, оскільки стає ароматнішою. Але з соусом з шампіньйонів страва виходить бюджетнішою.
складові:
- Картопля 7 шт.
- Цибуля 2 шт.
- Пшеничне борошно 4 ст. л.
- Сметана 200 г
- Молоко 200 мл
- Сіль за смаком
- Чорний перець (мелений) за смаком
- Часник 3 зуб.
- Яйце 1 шт.
- Вершкове масло 2 ст. л.
- Печериці 350 г
- Моцарелла 100 г
- Соняшникова олія за смаком
Приготування:
- Беремо картоплю середнього розміру. Натираємо її на дрібній тертці і злегка віджимаємо. Зливаємо рідину, що виділилася. Очищаємо 1 цибулину. Натираємо її на дрібній тертці.
- Очищаємо часник. Подрібнюємо його за допомогою пресу. Додаємо цибулю та часник до натертої картоплі. Вбиваємо до овочів яйце. Додаємо 50 г сметани, 3 ст. л. пшеничне борошно, сіль і чорний мелений перець. Перемішуємо усі інгредієнти до однорідності.
- Розігріваємо сковороду із олією. Обсмажуємо деруни на середньому вогні до золотистостого кольору з обох боків.
- Готуємо соус. Очищаємо велику цибулину. Нарізаємо її дрібно. Обсмажуємо цибулю до золотистого кольору на розігрітій сковороді з вершковим маслом.
- Нарізаємо печериці тонкими пластинами. Відправляємо їх до цибулі. Добре перемішуємо. Обсмажуємо гриби до випаровування зайвої вологи. Додаємо сіль та чорний перець.
- У невеликій ємності з’єднуємо 150 г сметани з молоком до однорідності. Вливаємо 1 ст. л. отриманої суміші до грибів. Додаємо до сковороди 1 ст. л. пшеничного борошна. Активно все перемішуємо.
- Вливаємо до печериць молочну суміш, що залишилася. Ретельно перемішуємо. Тушкуємо все на помірному вогні протягом 3-4 хвилин.
- На дно форми для випікання викладаємо трохи більше половини грибного соусу, рівномірно розподіляючи його. Зверху викладаємо третину дерунів. На кожен дерунчик поміщаємо по половинці столової ложки грибного соусу. Повторюємо.
- Натираємо на великій тертці моцарелу. Присипаємо нею деруни. Відправляємо форму в розігріту до 190 градусів духовку на 15-17 хвилин. Готово!
Заключний акорд. Промийте під проточною водою трохи свіжої петрушки чи зеленої цибулі. Дрібно наріжте зелень, а потім посипте нею ароматні бандуряники, запечені під сирною шапочкою. Смачного!