Хліб за класичним рецептом запросто може не піднятися, що дуже засмучує молодих господинь. Такого ніколи не трапиться із хлібом холодної ферментації, який також називають «хлібом із холодильника». Залиште  тісто на ніч у прохолоді, а вранці випікайте його. Побачите, що вийде!

Як приготувати хліб з холодильника

домашній хліб

У тісто для хліба, щоб випічка вийшла смачнішою та кориснішою, я люблю додавати  різні прянощі та насіння. Наприклад, сушені томати чи ароматну зелень, насіння льону, мак чи кунжут. Навіть дрібка  паприки надасть вашому хлібу оригінальнішого смаку!

складові

  • Пшеничне борошно 300 г
  • Борошно грубого помелу 150 г
  • Борошно з висівками 50 г
  • Дріжджі 8 г
  • Цукор 10 г
  • Сіль 10 г
  • Оливкова олія 20 мл
  • Вода 300 мл

Приготування

  1. Щоб легко замісити тісто, раджу користуватися міксером. У чашу міксера вилийте воду, додайте свіжі дріжджі, цукор і сіль, обидва види борошна та висівки. Замісіть тісто на найнижчій  потужності  приладу.
  2. Далі внесіть добавки, які вам подобаються, а також оливкову олію. Увімкніть середню потужність міксера та вимішуйте тісто близько 8 хвилин. Тепер дістаньте його і вимісіть  на робочій поверхні, змащеній олією. На 1,5 год залиште тісто в теплому місці, щоб активувалися дріжджі.хліб із холодильника
  3. Перемістіть тісто у форму для вистоювання. У мене це пластикова прямокутна ємність, але ви можете використати звичайну миску. Присипте тісто борошном  і накрийте його у формі рушничком .
  4. Залиште  заготівлю в холодильнику щонайменше до ранку. Якщо ви не плануєте пекти хліб завтра, нічого страшного. Тісто може «очікувати» вас у холодильнику навіть кілька днів.тісто з холодильника
  5. За півгодини до випічки розігрійте духовку до 250 °C. Перші 10 хвилин випікаємо тісто із парою. Далі зменшіть  температуру до 220 °C і випікайте ще 30 хвилин без пари до утворення рум’яної скоринки.

Хліб із холодильника готовий. Дайте трохи охолонути в духовці, а потім ставте на стіл. Випічка за цим рецептом виходить пишною і м’якою всередині, з апетитною  хрусткою скоринкою . Намажте скибочки хліба маслом  та подавайте до чаю. Смачніше перекусу й  не вигадаєш!