Рум’яний матнакаш – традиційний вірменський хліб з пористим м’якушем і хрусткою скоринкою.

Щоб ваша випічка дійсно була схожа на вірменську, обов’язково зробіть характерний для матнакаша малюнок. Овал із 2 поздовжніми смугами на поверхні хліба максимально наблизить вас до оригіналу.

Як правильно спекти апетитний матнакаш: важлива рекомендація

Для отримання рум’яної скоринки  вам знадобиться вода, зовсім небагато борошна, цукру та солі. До того ж, використовувати заварку слід не всю. Достатньо буде 3–4 ст. л. готової суміші.

складові:

  • Вода 420 мл
  • Пшеничне борошно 430 г
  • Сіль 1 ч. л.
  • Цукор 1 ч. л.
  • Сухі дріжджі 1 ч. л.
  • Соняшникова олія 3 ст. л.

Приготування:

  1. У велику ємність вливаємо 320 мл теплої води (не гарячої). Всипаємо 1 ч. л. цукру та сухі дріжджі. Додаємо 60 г пшеничного борошна. Перемішуємо все. Накриваємо суміш плівкою. Відправляємо у тепло на 20 хвилин.
  2. У миску всипаємо 360 г пшеничного борошна. Додаємо 1 ч. л. солі. Перемішуємо. Поступово додаємо сухі інгредієнти до дріжджової суміші. Замішуємо м’яке тісто. Воно не повинно липнути до рук.
    матнакаш
  3. Вимішуємо тісто на робочій поверхні. Щоб руки до нього спочатку не прилипали, змащуємо їх олією. Округлюємо тісто. Поміщаємо його в миску, змащену олією.
  4. Накриваємо тісто харчовою плівкою. Відправляємо на 60 хвилин  в тепло. Потм вимішуємо тісто ще раз  , щоб воно вийшло шалено повітряним.
  5. Змащуємо пергамент олією. Поміщаємо на нього тісто. Накриваємо його плівкою. Залишаємо його відпочити на 15 хвилин за кімнатної температури.
    матнакаш
  6. Готуємо борошняну заварку. Вливаємо в сотейник 100 мл води. Всипаємо 1 ч. л. пшеничного борошна. Додаємо 1 дрібку  солі та таку ж кількість цукру. Перемішуємо усі інгредієнти.
  7. Відправляємо сотейник на вогонь. Прогріваємо його вміст на помірному вогні, активно помішуючи. Тримаємо сотейник на вогні до отримання однорідної в’язкої маси.
  8. Акуратно розтягуємо тісто, надаючи йому форму овалу. Змащуємо його поверхню 4 ст. л. борошняної заварки. Відступаємо 3-4 см від краю та малюємо на тісті і овал. У середині отриманої фігури креслимо 2 поздовжні смуги.
    матнакаш
  9. Знову накриваємо тісто рушником або харчовою плівкою. Залишаємо його на 15 хвилин при кімнатній температурі.
  10. Розігріваємо духовку з  до 230 градусів. На її дно поміщаємо вогнетривку ємність, наповнену 100-150 мл окропу, для отримання пари.
  11. На гарячий лист переносимо пергамент з тістом. Відправляємо його в розігріту духовку на 15-18 хвилин.

Порада , перші 5 хвилин випікати матнакаш при 230 градусах, а потім зменшити  нагрівання. Знижуємо температуру до 200 градусів. А далі випікаємо хліб ще приблизно 10 хвилин. І пам’ятайте, що завжди слід орієнтуватися на потужність своєї духовки.