Коли ми думаємо про класичний медівник, зазвичай уявляємо собі  коржі, що чергуються зі сметанним кремом. Але можна приготувати дуже стильний та смачний медівник  без класичних  коржів. А завершальним штрихом буде захоплюючий карамельно-вершковий мус.

Під час приготування тіста дуже важливо уникнути швидкої карамелізації меду та цукру. Тому для цього найкраще брати каструлю з товстим дном . Також можна готувати медове тісто на водяній бані. Але тоді воно вийде набагато світліше.

медовик

Як приготувати медівник без розкочування коржів

Важлива деталь. Коли ви вводите в тісто яйця, переконайтеся, що медово-масляна суміш охолола, інакше білок згорнеться. Якщо це все ж таки сталося, не засмучуйтесь. Процідіть суміш через сито та продовжуйте роботу з тістом.

складові:

  • Вершкове масло 230 г
  • Цукор 450 г
  • Мед 180 г
  • Яйце 4 шт.
  • Пшеничне борошно 300 г
  • Сіль 0,75 ч. л.
  • Ванілін за смаком
  • Сода 1 ч. л.
  • Сметана 1,4 кг
  • Вершки 150 г
  • Желатин 6 г
  • Вода 50 мл

Приготування:

  1. Готуємо рідке тісто. У каструлі з товстим дном з’єднуємо 180 г розм’якшеного вершкового масла з 100 г цукру. Додаємо рідкий мед та 0,25 ч. л. солі. Відправляємо каструлю на плиту. Прогріваємо суміш на середньому вогні до повного розчинення цукру, активно її помішуючи віночком.
  2. Всипаємо в однорідну масу соду. Продовжуємо її тримати на вогні і не забуваємо весь час помішувати, доки не побачимо гарний бурштиновий колір. Залишаємо отриману масу на 10-15 хвилин на кухні.
  3. Додаємо до охолодженої медово-масляної суміші  яйця. Інтенсивно все перемішуємо віночком до однорідності. Всипаємо просіяне пшеничне борошно. Перемішуємо все віночком до отримання однорідної маси карамельної текстури.
  4. На пергаменті малюємо коло розмір якого збігається з діаметром форми (24 см). Поміщаємо його на лист. У центр кола акуратно виливаємо необхідну кількість рідкого тіста для заповнення всього кола. Рівняємо його за допомогою кулінарної лопатки. Залишаємо заготовку осторонь.
    медовик
  5. Застилаємо другий лист пергаментом. Виливаємо на нього тісто, що залишилося. Поступово розподіляємо його по всій поверхні. Відправляємо лист в розігріту до 170 градусів духовку на 16-18 хвилин (до зарум’янювання).
  6. Зрізаємо нерівні краї готового коржа. Охолоджені обрізки перетираємо в крихту. Потім ділимо корж навпіл. Одну його частину розрізаємо на смужки шириною 1,5 см. Потім розрізаємо їх упоперек, щоб отримати невеликі кубики. Те саме проробляємо і з другою частиною коржа. Розділяємо готові кубики на 4 частини.
  7. Відправляємо друге деко в розігріту до 170 градусів духовку. Випікаємо круглу основу для торта протягом 10 хвилин. Гарячий корж акуратно обрізаємо по краях, щоб його розмір був на 1 см менший за діаметр форми.
  8. Готуємо крем. У великій ємності з високими бортами з’єднуємо сметану жирністю не менше 15% з 200 г цукру та ваніліном. Збиваємо все за допомогою міксера до однорідної маси протягом 3-5 хвилин. Відкладаємо 150 г крему для змащування боків торта. Накриваємо його плівкою та прибираємо в холодильник.
    медовик
  9. Збираємо торт. На тарілку  ставимо роз’ємне кільце (догори ). Застилаємо його краї плівкою. У центр страви наносимо невелику кількість сметанного крему. Промазуємо нижню частину круглого коржа. Потім викладаємо заготовку із тіста (кремом вниз) на тарілку. Розділяємо крем на 4 частини, одну з яких викладаємо на корж, рівномірно розподіляючи.
  10. Беремо одну частину кубиків із тіста. Хаотично їх розкидаємо згори. Потім викладаємо 2 частину крему . Акуратно розподіляємо його до бортів форми. Знову поміщаємо зверху медові кубики. Повторюємо викладання шарів. Зверху викладаємо крем та рівняємо його. Відправляємо торт на 6-8 годин у холодильник для стабілізації крему.
  11. Готуємо карамельний мус. Всипаємо в невелику сковороду або сотейник з товстим дном 150 г цукру. Вливаємо 50 мл води. Відправляємо на плиту. З появою перших бульбашок зменшуємо вогонь до середнього. Періодично обертаємо сковороду для рівномірного нагрівання. Не перемішуємо суміш! Після появи янтарного кольору вимикаємо вогонь.
  12. В окремому сотейнику нагріваємо вершки жирністю 33% до гарячого стану (не киплячого). Періодично помішуємо. Вливаємо гарячі вершки до цукрової суміші. Перемішуємо до однорідності. За хвилину відправляємо суміш на вогонь.
  13. Додаємо до неї 0,5 ч. л. солі, ванілін та 50 г розм’якшеного вершкового масла. Інтенсивно перемішуємо всі інгредієнти, поки не отримаємо гладку однорідну суміш, потім проціджуємо її через сито.
    медовик
  14. У невеликій ємності розчиняємо желатин у гарячій воді. Отриману суміш вливаємо у карамельний соус. Активно перемішуємо все до отримання однорідного мусу. Поливаємо ним верх торта. Поступово розподіляємо мус по всій поверхні. Відправляємо торт на 30 хвилин у холодильник.
  15. Забираємо роз’ємне кільце. Покриваємо боки торта 150 г сметанного крему. Посипаємо їх медовою крихтою з обрізків тіста, рівномірно все розподіляємо за допомогою кулінарної лопатки. У процесі знімаємо надлишки. Готово!

До речі, щоб шар карамелі був такий як  на фото, для цього слід приготувати подвійну порцію мусу. Але і із зазначених інгредієнтів у вас вийде достатня кількість для декору торта.