Коли ми думаємо про класичний медівник, зазвичай уявляємо собі коржі, що чергуються зі сметанним кремом. Але можна приготувати дуже стильний та смачний медівник без класичних коржів. А завершальним штрихом буде захоплюючий карамельно-вершковий мус.
Під час приготування тіста дуже важливо уникнути швидкої карамелізації меду та цукру. Тому для цього найкраще брати каструлю з товстим дном . Також можна готувати медове тісто на водяній бані. Але тоді воно вийде набагато світліше.
Як приготувати медівник без розкочування коржів
Важлива деталь. Коли ви вводите в тісто яйця, переконайтеся, що медово-масляна суміш охолола, інакше білок згорнеться. Якщо це все ж таки сталося, не засмучуйтесь. Процідіть суміш через сито та продовжуйте роботу з тістом.
складові:
- Вершкове масло 230 г
- Цукор 450 г
- Мед 180 г
- Яйце 4 шт.
- Пшеничне борошно 300 г
- Сіль 0,75 ч. л.
- Ванілін за смаком
- Сода 1 ч. л.
- Сметана 1,4 кг
- Вершки 150 г
- Желатин 6 г
- Вода 50 мл
Приготування:
- Готуємо рідке тісто. У каструлі з товстим дном з’єднуємо 180 г розм’якшеного вершкового масла з 100 г цукру. Додаємо рідкий мед та 0,25 ч. л. солі. Відправляємо каструлю на плиту. Прогріваємо суміш на середньому вогні до повного розчинення цукру, активно її помішуючи віночком.
- Всипаємо в однорідну масу соду. Продовжуємо її тримати на вогні і не забуваємо весь час помішувати, доки не побачимо гарний бурштиновий колір. Залишаємо отриману масу на 10-15 хвилин на кухні.
- Додаємо до охолодженої медово-масляної суміші яйця. Інтенсивно все перемішуємо віночком до однорідності. Всипаємо просіяне пшеничне борошно. Перемішуємо все віночком до отримання однорідної маси карамельної текстури.
- На пергаменті малюємо коло розмір якого збігається з діаметром форми (24 см). Поміщаємо його на лист. У центр кола акуратно виливаємо необхідну кількість рідкого тіста для заповнення всього кола. Рівняємо його за допомогою кулінарної лопатки. Залишаємо заготовку осторонь.
- Застилаємо другий лист пергаментом. Виливаємо на нього тісто, що залишилося. Поступово розподіляємо його по всій поверхні. Відправляємо лист в розігріту до 170 градусів духовку на 16-18 хвилин (до зарум’янювання).
- Зрізаємо нерівні краї готового коржа. Охолоджені обрізки перетираємо в крихту. Потім ділимо корж навпіл. Одну його частину розрізаємо на смужки шириною 1,5 см. Потім розрізаємо їх упоперек, щоб отримати невеликі кубики. Те саме проробляємо і з другою частиною коржа. Розділяємо готові кубики на 4 частини.
- Відправляємо друге деко в розігріту до 170 градусів духовку. Випікаємо круглу основу для торта протягом 10 хвилин. Гарячий корж акуратно обрізаємо по краях, щоб його розмір був на 1 см менший за діаметр форми.
- Готуємо крем. У великій ємності з високими бортами з’єднуємо сметану жирністю не менше 15% з 200 г цукру та ваніліном. Збиваємо все за допомогою міксера до однорідної маси протягом 3-5 хвилин. Відкладаємо 150 г крему для змащування боків торта. Накриваємо його плівкою та прибираємо в холодильник.
- Збираємо торт. На тарілку ставимо роз’ємне кільце (догори ). Застилаємо його краї плівкою. У центр страви наносимо невелику кількість сметанного крему. Промазуємо нижню частину круглого коржа. Потім викладаємо заготовку із тіста (кремом вниз) на тарілку. Розділяємо крем на 4 частини, одну з яких викладаємо на корж, рівномірно розподіляючи.
- Беремо одну частину кубиків із тіста. Хаотично їх розкидаємо згори. Потім викладаємо 2 частину крему . Акуратно розподіляємо його до бортів форми. Знову поміщаємо зверху медові кубики. Повторюємо викладання шарів. Зверху викладаємо крем та рівняємо його. Відправляємо торт на 6-8 годин у холодильник для стабілізації крему.
- Готуємо карамельний мус. Всипаємо в невелику сковороду або сотейник з товстим дном 150 г цукру. Вливаємо 50 мл води. Відправляємо на плиту. З появою перших бульбашок зменшуємо вогонь до середнього. Періодично обертаємо сковороду для рівномірного нагрівання. Не перемішуємо суміш! Після появи янтарного кольору вимикаємо вогонь.
- В окремому сотейнику нагріваємо вершки жирністю 33% до гарячого стану (не киплячого). Періодично помішуємо. Вливаємо гарячі вершки до цукрової суміші. Перемішуємо до однорідності. За хвилину відправляємо суміш на вогонь.
- Додаємо до неї 0,5 ч. л. солі, ванілін та 50 г розм’якшеного вершкового масла. Інтенсивно перемішуємо всі інгредієнти, поки не отримаємо гладку однорідну суміш, потім проціджуємо її через сито.
- У невеликій ємності розчиняємо желатин у гарячій воді. Отриману суміш вливаємо у карамельний соус. Активно перемішуємо все до отримання однорідного мусу. Поливаємо ним верх торта. Поступово розподіляємо мус по всій поверхні. Відправляємо торт на 30 хвилин у холодильник.
- Забираємо роз’ємне кільце. Покриваємо боки торта 150 г сметанного крему. Посипаємо їх медовою крихтою з обрізків тіста, рівномірно все розподіляємо за допомогою кулінарної лопатки. У процесі знімаємо надлишки. Готово!
До речі, щоб шар карамелі був такий як на фото, для цього слід приготувати подвійну порцію мусу. Але і із зазначених інгредієнтів у вас вийде достатня кількість для декору торта.