Поєднання ніжних макових коржів просочених ванільним сиропом, і карамельного крему просто дивовижне!
Єдине – візьміть якісне згущене молоко і сметану високої жирності. Із цих інгредієнтів вам вдасться зробити максимально щільний і водночас пишний крем для цього десерту.
Як приготувати пляцок з маком
Для того щоб основа цього десерту була дуже м’якою та ніжною, її варто просочити сиропом. Ви можете використовувати як ванільне просочення, так і коньячне. Для приготування другого сиропу необхідно влити в сотейник 250 мл води. Довести до кипіння. Потім всипте 200 г цукру. Варіть суміш до розчинення цукрового піску. Потім остудіть її. Влийте в сироп 10 мл лимонного соку та 20 мл коньяку. Додайте 5 г ванільного цукру. Ретельно перемішайте. Коньячне просочення для макових коржів готове!
складові:
- Яйце 2 шт.
- Цукор 400 г
- Вершкове масло 200 г
- Сметана 120 г
- Пшеничне борошно 270 г
- Мак 100 г
- Згущене молоко 250 г
- Вода 250 мл
- Ванільний цукор 10 г
Приготування:
- Беремо яйця та відокремлюємо білки від жовтків. До білків додаємо 200 г цукру. Добре збиваємо. Додаємо до отриманої маси жовтки. Знову все збиваємо.
- Додаємо сметану і 30 г охолодженого розтопленого вершкового масла. Всипаємо мак і пшеничне борошно. Перемішуємо усі інгредієнти до однорідності.
- Третину від загальної кількості готового тіста виливаємо у форму розміром 20 на 20 см. Відправляємо її у розігріту до 180 градусів духовку на 20–25 хвилин. У такий же спосіб випікаємо ще 2 коржі.
- Готуємо крем. У глибокій ємності збиваємо 170 г розм’якшеного вершкового масла. Поступово додаємо до нього згущене молоко. Продовжуємо збивати все міксером до пишної однорідної маси.
- Робимо ванільне просочення. Вливаємо у сотейник воду. Прогріваємо її. Всипаємо 200 г цукру. Варимо суміш до повного розчинення цукру, активно помішуючи. Забираємо сироп з вогню. Остуджуємо його. Додаємо в сироп ванільний цукор. Добре перемішуємо.
- Формуємо пляцок, використовуючи роз’ємну форму. Викладаємо на тарілку перший маковий корж. Просочуємо його цукровим сиропом. Зверху викладаємо половину крему, рівномірно розподіляючи його.
- Потім поміщаємо другий корж. Просочуємо його сиропом. Далі змащуємо маковий корж кремом. Зверху поміщаємо третій корж і злегка притискаємо його.
- Відправляємо десерт в холодильник на 10-12 годин для стабілізації крему та просочення коржів. Готово!
За бажання ви можете зробити ще шоколадну глазур і полити нею готовий пляцок. Це ідеальний варіант смачного декору для десерту.