Це чудовий десерт з двома видами коржів та ніжним заварним , до того ж має просто незрівнянний смак.
Як приготувати чеський пляшок з маком і вишнею
Попереджаємо, що замішане тісто буде трохи липнути до рук. Для зручнішого розкочування посипте його борошном. Також радимо викласти тісто на один лист пергаменту і накрити його другим. Так ви зможете досить швидко і легко розкотити із нього пласт необхідної товщини.
складові:
- Пшеничне борошно 470 г
- Цукор 550 г
- Яйце 10 шт.
- Цукрова пудра 1 скл.
- Розпушувач 2 ч. л.
- Волоські горіхи 200 г
- Маргарин 250 г
- Вишня 150 г
- Сметана 4 ст. л.
- Мак 2 скл.
- Вершкове масло 280 г
- Молоко 1 скл.
- Лимонна цедра 5 г
- Молочний шоколад 200 г
Приготування:
- У глибоку ємність просіваємо 450 г пшеничного борошна. Натираємо до нього на великій тертці охолоджений маргарин. Перетираємо все руками до стану крихти.
- Беремо 8 яєць. Відокремлюємо білки від жовтків. До 6 жовтків додаємо цукрову пудру. Збиваємо все міксером до пишної маси.
- В окремій ємності з’єднуємо сметану кімнатної температури з розпушувачем. Добре перемішуємо. Додаємо сметану, а також збиті жовтки до борошняної крихти. Замішуємо однорідне тісто.
- Присипаємо робочу поверхню пшеничним борошном. Викладаємо на неї тісто. Розділяємо його на 3 рівні частини. Одну з них викладаємо на пергамент.
- Присипаємо шматок тіста борошном. Зверху на нього поміщаємо другий аркуш пергаменту. Розкочуємо його в тонкий шар. Поміщаємо пергамент з тістом у форму для випікання. Злегка підрівнюємо краї.
- У глибокій мисці збиваємо 8 білків до пишної маси. Додаємо до них 150 г цукру. Знову все збиваємо до однорідної маси.
- На пласт з тіста викладаємо вишні (без кісточок), рівномірно їх розподіляючи. Зверху поміщаємо третину білкового крему, робимо це дуже акуратно.
- Подрібнюємо волоські горіхи за допомогою ножа. Посипаємо ними білковий крем. Відправляємо форму в розігріту до 180 градусів духовку на півгодини.
- Всипаємо мак у сотейник. Заливаємо його кип’яченою водою. Відправляємо мак на помірний вогонь. Проварюємо його протягом 2-3 хвилин. Забираємо мак із плити. Накриваємо його кришкою. Залишаємо на 10-15 хвилин на кухні.
- Зливаємо з маку воду, використовуючи сито. Перекручуємо його через м’ясорубку. Вбиваємо в мак 2 яйця. Додаємо 80 г розтопленого , але охолодженого вершкового масла. Всипаємо 200 г цукру. Добре перемішуємо все до однорідної маси.
- Готуємо маковий корж. Другий шматочок тіста розгортаємо так само, як і попередній, використовуючи пергамент. Поміщаємо його у форму для випікання. Викладаємо на пласт із тіста половину макової начинки і рівномірно її розподіляємо.
- Зверху поміщаємо частину білкової маси. Посипаємо все подрібненими волоськими горіхами. Відправляємо форму в духовку на 30 хвилин за 180 градусів. Проробляємо те ж із інгредієнтами, що залишилися, щоб спекти другий маковий корж.
- Готуємо заварний крем. У каструлі з’єднуємо 2 жовтки з 200 г цукру. Перемішуємо все до однорідності, використовуючи віночок. Додаємо молоко та 20 г пшеничного борошна. Знову все перемішуємо.
- Відправляємо каструлю на вогонь. Проварюємо все до загускання, активно помішуючи віночком. Потім прибираємо крем з плити. Накриваємо його харчовою плівкою в контакт і даємо охолонути до кімнатної температури.
- В окремій мисці. Збиваємо 200 г розм’якшеного вершкового масла до пишної маси. Поступово додаємо його в заварний крем. Добре все збиваємо. Додаємо до крему лимонну цедру. Перемішуємо до однорідної маси.
- Маковий корж змащуємо заварним кремом. Викладаємо зверху корж з вишнею (білковою частиною донизу). Його також змащуємо кремом. Далі поміщаємо корж, що залишився (маковою частиною догори). Злегка його притискаємо.
- Розтоплюємо на паровій бані шоколад до однорідної маси. Покриваємо глазур’ю верх макового коржа. Присипаємо все подрібненими горіхами. Залишаємо десерт на ніч для просочення коржів.
Через 6-8 годин можна вже переходити до розрізання макового пляцка. Розділіть десерт на порційні шматочки та подайте його до чаю.