Хоч свято вже давно пройшло , але готуватися до наступного Різдва ми  повинні ).

Складати різдвяне меню завжди потрібно завчасно. Необхідно продумати, які приготувати закуски, гарячі страви, гарніри та, звичайно, десерти. З останнім пунктом вам допоможе Лілія Цвіт яка розповіла у своєму кулінарному блозі, як спекти смачний різдвяний штолен.

штоллен

Як приготувати ароматний різдвяний штолен

Важливо. Наповнення із сухофруктів та цукатів потрібно протягом тижня тримати  у холодильнику. Тоді штолен зможе зберігатися до місяця. І за цей час сухофрукти не почнуть пліснявіти, а випічка залишатиметься ароматною та смачною.

складові:

  • Пшеничне борошно 560 г
  • Яйце 2 шт.
  • Сухі дріжджі 10 г
  • Молоко 150 мл
  • Ванільний цукор 16 г
  • Цукор 100 г
  • Вершки 50 мл
  • Сіль 1 дрібка
  • Вершкове масло 200 г
  • Цукати 50 г
  • Апельсинова цедра 1 ч. л.
  • Сухофрукти 150 г
  • Мигдаль 100 г
  • Лимонна кислота 1 дрібка
  • Коньяк 100 мл
  • Кориця 1 ч. л.
  • Мускатний горіх за смаком
  • Куркума 1 ч. л.
  • Кардамон 1 ч. л.
  • Цукрова пудра 300 г

Приготування:

  1. Готуємо наповнення для випікання. Поміщаємо в скляну баночку сухофрукти, цедру апельсина та апельсинові цукати. Всипаємо мелену корицю, куркуму, кардамон та мускатний горіх.
  2. Додаємо лимонну кислоту та коньяк. Добре все перемішуємо. Щільно закриваємо банку кришкою. Відправляємо  наповнення для штолену в холодильник на 5-6 діб.
  3. Готуємо тісто. У глибоку ємність всипаємо 100 г пшеничного борошна. Додаємо 20 г цукру. Всипаємо сухі дріжджі. Добре все перемішуємо. Вливаємо молоко. Перемішуємо інгредієнти. Накриваємо миску харчовою плівкою. Відправляємо опару в тепле місце  на півгодини.
    штоллен
  4. В окрему ємність вбиваємо яйця. Додаємо до них 150 г розтопленого вершкового масла жирністю 82%. Вливаємо вершки. Додаємо 80 г звичайного цукру та ванільний цукор. Збиваємо все до однорідності.
  5. У яєчно-масляну суміш вливаємо опару. Всипаємо 230 г борошна. Замішуємо тісто лопаткою. Потім всипаємо ще 230 г борошна. Замішуємо руками однорідне еластичне тісто (займе приблизно 20 хвилин).
  6. Підсушуємо мигдаль на сухій сковороді. Рубаємо його ножем на невеликі шматочки. Додаємо горіхи та наповнення з коньяком із холодильника в тісто. Ретельно вимішуємо  все. Накриваємо плівкою і прибираємо в тепло на 1 годину.
    штоллен
  7. Викладаємо тісто на робочу поверхню. Розділяємо його на 2 рівні частини, кожну з яких розкочуємо в пласт завтовшки 2 см.
  8. Складаємо заготовки вдвічі. Викладаємо їх у форму для випікання, застелену пекарським папером. Робимо із нього перегородку між майбутніми штоленами.
  9. Залишаємо заготовки на півгодини на кухні. Відправляємо форму в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин.
    штоллен
  10. Гарячі штолени щедро змащуємо розтопленим вершковим маслом з усіх боків, використовуючи кулінарний пензлик. Посипаємо їх цукровою пудрою, з якої має вийти товста солодка скоринка.

Повністю охолоджені штолени можна дуже красиво упаковати. Лілія Цвіт рекомендує взяти для цього лист пергаменту. Посипте цукровою пудрою. Зверху помістіть охолоджений штолен. Загорніть його в пергамент. Щільно зав’яжіть штолен мотузкою. А потім за бажанням задекоруйте упаковку паличкою кориці і сушеним апельсином. Відправте  випічку в холодильник як мінімум на 1 тиждень. Після цього можете приступати до дегустації. Але пам’ятайте, що чим  довше штолени зберігаються, тим смачнішими вони стають.