Хоч свято вже давно пройшло , але готуватися до наступного Різдва ми повинні ).
Складати різдвяне меню завжди потрібно завчасно. Необхідно продумати, які приготувати закуски, гарячі страви, гарніри та, звичайно, десерти. З останнім пунктом вам допоможе Лілія Цвіт яка розповіла у своєму кулінарному блозі, як спекти смачний різдвяний штолен.
Як приготувати ароматний різдвяний штолен
Важливо. Наповнення із сухофруктів та цукатів потрібно протягом тижня тримати у холодильнику. Тоді штолен зможе зберігатися до місяця. І за цей час сухофрукти не почнуть пліснявіти, а випічка залишатиметься ароматною та смачною.
складові:
- Пшеничне борошно 560 г
- Яйце 2 шт.
- Сухі дріжджі 10 г
- Молоко 150 мл
- Ванільний цукор 16 г
- Цукор 100 г
- Вершки 50 мл
- Сіль 1 дрібка
- Вершкове масло 200 г
- Цукати 50 г
- Апельсинова цедра 1 ч. л.
- Сухофрукти 150 г
- Мигдаль 100 г
- Лимонна кислота 1 дрібка
- Коньяк 100 мл
- Кориця 1 ч. л.
- Мускатний горіх за смаком
- Куркума 1 ч. л.
- Кардамон 1 ч. л.
- Цукрова пудра 300 г
Приготування:
- Готуємо наповнення для випікання. Поміщаємо в скляну баночку сухофрукти, цедру апельсина та апельсинові цукати. Всипаємо мелену корицю, куркуму, кардамон та мускатний горіх.
- Додаємо лимонну кислоту та коньяк. Добре все перемішуємо. Щільно закриваємо банку кришкою. Відправляємо наповнення для штолену в холодильник на 5-6 діб.
- Готуємо тісто. У глибоку ємність всипаємо 100 г пшеничного борошна. Додаємо 20 г цукру. Всипаємо сухі дріжджі. Добре все перемішуємо. Вливаємо молоко. Перемішуємо інгредієнти. Накриваємо миску харчовою плівкою. Відправляємо опару в тепле місце на півгодини.
- В окрему ємність вбиваємо яйця. Додаємо до них 150 г розтопленого вершкового масла жирністю 82%. Вливаємо вершки. Додаємо 80 г звичайного цукру та ванільний цукор. Збиваємо все до однорідності.
- У яєчно-масляну суміш вливаємо опару. Всипаємо 230 г борошна. Замішуємо тісто лопаткою. Потім всипаємо ще 230 г борошна. Замішуємо руками однорідне еластичне тісто (займе приблизно 20 хвилин).
- Підсушуємо мигдаль на сухій сковороді. Рубаємо його ножем на невеликі шматочки. Додаємо горіхи та наповнення з коньяком із холодильника в тісто. Ретельно вимішуємо все. Накриваємо плівкою і прибираємо в тепло на 1 годину.
- Викладаємо тісто на робочу поверхню. Розділяємо його на 2 рівні частини, кожну з яких розкочуємо в пласт завтовшки 2 см.
- Складаємо заготовки вдвічі. Викладаємо їх у форму для випікання, застелену пекарським папером. Робимо із нього перегородку між майбутніми штоленами.
- Залишаємо заготовки на півгодини на кухні. Відправляємо форму в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин.
- Гарячі штолени щедро змащуємо розтопленим вершковим маслом з усіх боків, використовуючи кулінарний пензлик. Посипаємо їх цукровою пудрою, з якої має вийти товста солодка скоринка.
Повністю охолоджені штолени можна дуже красиво упаковати. Лілія Цвіт рекомендує взяти для цього лист пергаменту. Посипте цукровою пудрою. Зверху помістіть охолоджений штолен. Загорніть його в пергамент. Щільно зав’яжіть штолен мотузкою. А потім за бажанням задекоруйте упаковку паличкою кориці і сушеним апельсином. Відправте випічку в холодильник як мінімум на 1 тиждень. Після цього можете приступати до дегустації. Але пам’ятайте, що чим довше штолени зберігаються, тим смачнішими вони стають.