Пісочний пиріг із начинкою — вічна класика. Ця випічка не може набриднути!

Як приготувати тертий пиріг зі смородиною.

Пам’ятайте, що довго проварювати ягоди із кукурудзяним крохмалем не варто. Достатньо 2-3 хвилин. При тривалому ж варінні крохмаль може втратити свої властивостіі  і  маса з смородини , з густої , знову перетвориться на рідку.

складові:

  • Пшеничне борошно 400 г
  • Розпушувач 1 ч. л.
  • Сіль 1 дрібка
  • Цукор 270 г
  • Яйце 1 шт.
  • Вершкове масло 180 г
  • Ванільний цукор 10 г
  • Сметана 50 г
  • Смородина 350 г
  • Кукурудзяний крохмаль 1 ст. л.
  • Вода 80 мл

Приготування:

  1. У глибоку ємність всипаємо пшеничне борошно. Додаємо сіль та розпушувач. Добре перемішуємо. Додаємо розм’якшене вершкове масло. Перетираємо все в крихту спочатку кулінарною лопаткою, а потім руками.
    пиріг
  2. В окрему миску всипаємо 120 г цукру. Вбиваємо яйце. Додаємо сметану та ванільний цукор. Ретельно перемішуємо до однорідності.
  3. Отриману суміш вливаємо у крихту. Перемішуємо до однорідної маси. Викладаємо тісто на робочу поверхню.
  4. На робочій поверхні відокремлюємо від тіста третину. Поміщаємо її у поліетиленовий пакет. Забираємо менший шматок тіста в морозильну камеру на 15-20 хвилин.
    пиріг
  5. Більшість тістуа викладаємо на пергамент. Розкочуємо його у прямокутний пласт. Поміщаємо тісто в холодильник чи морозильну камеру.
  6. Готуємо начинку. У каструлю всипаємо ретельно промиту та обсушену смородину. Додаємо до неї 150 г цукру. Добре перемішуємо. Надсилаємо ягоди на вогонь.
  7. Варимо смородину, активно її помішуючи. Через 2-3 хвилини після закипання додаємо до ягідної маси кукурудзяний крохмаль, розчинений у холодній воді. Перемішуємо та проварюємо все ще протягом 2 хвилин.
  8. Поміщаємо на лист пергамент з прямокутною заготовкою з тіста. Викладаємо зверху повністю охолодену  ягідну начинку, рівномірно її розподіляючи по всій поверхні. Не доходимо трохи до країв.
    пиріг
  9. Потім на начинку натираємо на тертці менший шматок тіста з морозильної камери. Покриваємо ним  усю ягідну масу. Акуратно розподіляємо стружку із тіста, використовуючи виделку.
  10. Відправляємо пиріг у розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин до рум’яності. Готово!

Якщо у вас вийшло надто багато ягідної начинки, не викладайте її дуже товстим шаром на тісто. Від цього смак пирога точно не виграє. Перекладіть солодку масу зі смородини в креманку і подайте її вранці до чаю як варення. З хлібом або булочкою ця ягідна смакота зникне зі столу з неймовірною швидкістю.