Пісочний пиріг із начинкою — вічна класика. Ця випічка не може набриднути!
Як приготувати тертий пиріг зі смородиною.
Пам’ятайте, що довго проварювати ягоди із кукурудзяним крохмалем не варто. Достатньо 2-3 хвилин. При тривалому ж варінні крохмаль може втратити свої властивостіі і маса з смородини , з густої , знову перетвориться на рідку.
складові:
- Пшеничне борошно 400 г
- Розпушувач 1 ч. л.
- Сіль 1 дрібка
- Цукор 270 г
- Яйце 1 шт.
- Вершкове масло 180 г
- Ванільний цукор 10 г
- Сметана 50 г
- Смородина 350 г
- Кукурудзяний крохмаль 1 ст. л.
- Вода 80 мл
Приготування:
- У глибоку ємність всипаємо пшеничне борошно. Додаємо сіль та розпушувач. Добре перемішуємо. Додаємо розм’якшене вершкове масло. Перетираємо все в крихту спочатку кулінарною лопаткою, а потім руками.
- В окрему миску всипаємо 120 г цукру. Вбиваємо яйце. Додаємо сметану та ванільний цукор. Ретельно перемішуємо до однорідності.
- Отриману суміш вливаємо у крихту. Перемішуємо до однорідної маси. Викладаємо тісто на робочу поверхню.
- На робочій поверхні відокремлюємо від тіста третину. Поміщаємо її у поліетиленовий пакет. Забираємо менший шматок тіста в морозильну камеру на 15-20 хвилин.
- Більшість тістуа викладаємо на пергамент. Розкочуємо його у прямокутний пласт. Поміщаємо тісто в холодильник чи морозильну камеру.
- Готуємо начинку. У каструлю всипаємо ретельно промиту та обсушену смородину. Додаємо до неї 150 г цукру. Добре перемішуємо. Надсилаємо ягоди на вогонь.
- Варимо смородину, активно її помішуючи. Через 2-3 хвилини після закипання додаємо до ягідної маси кукурудзяний крохмаль, розчинений у холодній воді. Перемішуємо та проварюємо все ще протягом 2 хвилин.
- Поміщаємо на лист пергамент з прямокутною заготовкою з тіста. Викладаємо зверху повністю охолодену ягідну начинку, рівномірно її розподіляючи по всій поверхні. Не доходимо трохи до країв.
- Потім на начинку натираємо на тертці менший шматок тіста з морозильної камери. Покриваємо ним усю ягідну масу. Акуратно розподіляємо стружку із тіста, використовуючи виделку.
- Відправляємо пиріг у розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин до рум’яності. Готово!
Якщо у вас вийшло надто багато ягідної начинки, не викладайте її дуже товстим шаром на тісто. Від цього смак пирога точно не виграє. Перекладіть солодку масу зі смородини в креманку і подайте її вранці до чаю як варення. З хлібом або булочкою ця ягідна смакота зникне зі столу з неймовірною швидкістю.