Під час минулої поїздки до Кракова ми з дітьми ночували в однієї гостинної пані. Мало того, що вона погодилася прийняти нас за безцінь, то ще й регулярно пригощала місцевими солодощами. Що особливо запам”яталося , так це її торт “Ейфорія” з маком.
Як приготувати шоколадний торт «Ейфорія» з маком
Для приготування пляцка, особисто я використовувала форму для запікання розміром 22 на 30 см. З рештою девайсів і продуктів проблем виникнути не повинно. Читайте детальний перелік!
складові:
- Експресо 120 мл
- Яйце 8 шт.
- Білок 2 шт.
- Пшеничне борошно 140 г
- Цукор 300 г
- Соняшникова олія 80 мл
- Какао-порошок 40 г
- Розпушувач 1,5 ч. л.
- Мак 150 г
- Волоські горіхи 100 г
- Вершки 170 мл
- Вершкове масло 270 г
- Чорний шоколад 200 г
- Згущене молоко варене 370 г
Приготування:
- Першим приготуйте бісквіт. У глибокій мисці змішайте експресо з какао-порошком. 4 жовтки розітріть з 120 г цукру . Змішайте обидві маси та олію без запаху.
- Просійте борошно з розпушувачем. Додайте суміш у кавово-жовткову масу. Добре перемішайте. 6 білків збийте у густу піну. Додайте до неї 30 г цукру та продовжуйте збивати до стійких піків.
- Введіть білки в кілька прийомів у тісто. Акуратно перемішайте. Форму вистеліть пергаментом, перелийте в неї тісто. Готуйте бісквіт у розігрітій до 170 ° С духовці 30 хвилин. Далі потримайте його у вимкненій духовці з відкритими дверцятами ще 10 хвилин. Викладіть корж на решітку та остудіть.
- 100 г вершкового масла збийте зі 100 г цукру. По одному введіть 4 жовтки, продовжуючи збивати міксером. Додайте мак та подрібнені та обсмажені горіхи. Перемішайте. Окремо збийте білки у густу піну.
- Додайте до білків 50 г цукру та збивайте до стійких піків. Введіть їх у попередню масу у кілька етапів. Випікайте корж у тій же формі, яка вистелена пергаментом, при такій же температурі 25 хвилин.
- Приготуйте крем. Жирні вершки доведіть до кипіння, приберіть із вогню і додайте чорний шоколад. Замішайте до однорідної маси та остудіть. М’яке вершкове масло збийте міксером і введіть у нього згущене молоко. Об’єднайте готові маси.
- Шоколадний бісквіт розріжте поздовжньо на два коржі і складайте торт у наступному порядку: шоколадний корж, крем, маковий корж, крем, шоколадний корж. Зверху торт ущільніть, покрийте невеликою кількістю крему та за бажанням посипте подрібненими горішками.
Десерт по-краківськи готовий. Пляцок помістіть у холодильник мінімум на 5 годин (або на ніч), щоб він стабілізувався та просочився кремом. Подавайте десерт до столу з міцним чорним чаєм чи кавою. Смачно, повірте!