Повірте, цей багатошаровий салат з печінки та буряків стане яскравим доповненням до будь-якого святкового столу. У складі багато овочів та ніжна обсмажена куряча печінка. Виходить ошатна, апетитна і дуже ситна страва.
Готовий салат вражає своїм збалансованим смаком. Готується він досить просто, а головне з доступних бюджетних продуктів.
Багатошаровий салат з печінки та буряків
Майонез для цього салату беріть будь-якої жирності. Як варіант зробіть домашній майонезний соус . Для обсмажування печінки краще використовувати велику сковороду діаметром 26-28 см. Салат можна приготувати як порційно, так і на великій тарілці, використовуючи роз’ємне кільце. У рецепті ,нижче ми виклали його шарами у великий скляний салатник.
складові:
- Куряча печінка 500 г
- Буряк 350 г
- Картопля 280 г
- Морква 280 г
- Цибуля 130 г
- Яйце 3 шт.
- Майонез 120 г
- Часник 5 г
- Соняшникова олія 40 мл
- Сіль за смаком
- Чорний перець (мелений) за смаком
Приготування:
- Буряки добре вимийте і опустіть у холодну підсолену воду, доведіть до кипіння. Варіть приблизно 50 хвилин із моменту закипання (до м’якості). Час варіння залежить від сорту та розміру коренеплоду.
- Яйця відваріть круто. Потім залийте холодною водою на 10 хвилин. Ретельно вимийте моркву та картоплю. Опустіть в холодну підсолену воду і доведіть до кипіння. Варіть до готовності (приблизно 25-35 хвилин).
- Курячу печінку добре промийте холодною водою. Обріжте зайвий жир та прожилки. Приберіть паперовим рушником зайву вологу.
- У сковороді розігрійте 30 мл олії. Викладіть печінку, бажано в один шар. Обсмажте на помірному вогні протягом 3-4 хвилин до зміни кольору, періодично перевертаючи всі шматочки. Посоліть, поперчіть. Перемішайте. Накрийте кришкою та готуйте ще 5 хвилин на помірному вогні.
- Вимкніть вогонь. Залиште печінку у сковороді під кришкою ще на 10–15 хвилин. Викладіть її на паперовий рушник і залиште до охолодження .
- Цибулю очистіть, вимийте та обсушіть. Наріжте невеликими шматочками. В іншу сковороду влийте олію, розігрійте. Викладіть цибулю і обсмажте 5 хвилин| на помірному вогні. Вона повинна трохи зарум’янитися. Охолоджену печінку наріжте маленькими шматочками. Додайте обсмажену цибулю та перемішайте.
- Візьміть прозору форму. На дно викладіть нарізану печінку з цибулею і утрамбуйте. Додайте майонез, регулюючи кількість на свій смак.
- Очистіть картоплю і натріть на великій тертці. Викладіть її на печінковий шар. При необхідності посоліть і поперчіть. Змастіть майонезом.
- Охолоджену моркву очистіть і подрібніть на великій тертці. Потім викладіть натерту картоплю, утрамбовуючи ложкою. При необхідності додайте спеції та змастіть майонезом.
- Яйця очистіть. Натріть на великій тертці. Акуратно викладіть їх на морквяний шар і розрівняйте ложкою. Посоліть і поперчіть. Додайте невелику кількість майонезу.
- Буряк натріть на великій тертці. Часник пропустіть через прес і додайте до буряка. Викладіть буряк останнім шаром. Зробіть майонезну сіточку, ретельно утрамбуйте та відправте салат у холодильник мінімум на 1,5 години.
Готову страву прикрасьте дрібно нарізаним кропом, свіжим огірком, консервованою кукурудзою або горошком. Цих інгредієнтів у самому рецепті немає, адже вони більше йдуть як освіжаюче доповнення.